
AUDIOVISUALS
ARIANA CARDONA
PALAU ROBERT
CARTELLISME D’ENTREGUERRES
PALAU ROBERT DE BARCELONA
El passat dilluns 22 de febrer vam visitar el Palau Robert de Barcelona. Aquest edifici neoclàssic es troba a Passeig de Gràcia, i és un centre d'exposicions.
Es va construir entre el 1898 i el 1903. És de forma cúbica amb tres façanes a l’exterior. La composició de les façanes és variada, però tot i així, comparteixen característiques. Els balcons de la planta baixa formen un arc pla, emmarcar amb llindes i muntats a base de carreus encaixonats. La resta de balcons formen un arc de mig punt.
La façana principal té una composició variada. Juga amb els ritmes dels eixos d’obertures. I els dos balcons tenen una volada de pedra amb dues mènsules i tancada. En un extrem de la façana hi trobem un cos adossat i emmarcat per un arc de mig punt.
S'hi organitzen diversos actes i activitats de tipus cultural i social, a més d'exposicions.
AVANTGUARDA I EL CARTELLISME D’ENTREGUERRES
El cartellisme d'entreguerres va sorgir a principis del segle XX fins la Segona Guerra Mundial, és a dir, del 1914 al 1945.
En l’avantguarda van ser els primers en presentar l’experimentació i la creació de les temàtiques, i formals i la revolta contra les idees i els costums de la societat i la cultura dominants.
Els seus respectius moviments són: l’expressionisme alemany, el cubisme francès, el suprematisme rus, el constructivisme rus, el futurisme, l’escola Bahaus, el dadaisme, el surrealisme… i també el cartellisme.
EXPOSICIÓ AIXAFEM EL FEIXISME. EL COMISSARIAT DE PROPAGANDA DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA
Aquesta exposició mostra com era el cartellisme d’entreguerres i per a què s’utilitzava. Explica els mitjans i les estratègies que van fer servir el Comissariat per defensar les polítiques de progrés social i les llibertats democràtiques i nacionals.
Aquesta estrategia del Comissariat és comunicativa. Va treballar per internacionalitzar el conflicte bèl·lic i explicar-se davant l'opinió pública republicana catalana i espanyola. És per això, que la propaganda va obtenir un gran paper durant la guerra civil.
A la zona republicana, es considerava que no s'implicava lo suficient al conflicte bèl·lic. És per això, que Miravitlles posa en marxa una campanya per donar a conèixer la contribució catalana a la guerra. Ho fa explicant la solidaritat amb el poble madrileny, aportant militar catalans i atenció als refugiats.
Se centra especialment en la lluita contra el feixisme durant la guerra civil. Es presenten un munt de cartells propagandístics de la guerra civil.
A més hi ha diversos eixos cronològics sobre la guerra, i s’hi situen els seus respectius cartells. A més està dividida per apartats: propaganda i publicitat, la rereguarda catalana, el comissariat a partir dels fets de maig, la militarització del comissariat, l’esclat de la guerra civil, etc…
ANÀLISI DE DUES OBRES
D’entre molts cartells, em va cridar l’atenció especialment aquests:
AIXAFEM EL FEIXISME / CONTRA EL FEIXISME
És una obra de Pere Català i Pic, creada l’any 1936.
En aquesta fotografia podem veure-hi un peu amb una espardenya
trepitjant el símbol del feixisme.
Aquest cartell té la intenció de posar en consciència, mobilitzar
la població perquè s’impliqui en la guerra, i en intentar cohesionar
i mostrar qui és l'autèntic enemic: el feixisme.
Aquest és el vessant ideològic de la propaganda del Comissariat.
És un dels cartells més icònics de la guerra civil.
LA MASCOTA DE LA REVOLUCIÓ / EL MÉS PETIT DE TOTS
La seva finalitat és simbolitzar la lluita antifeixista del catalanisme
durant la guerra civil espanyola.
Podem veure-hi un nen que avança vestit amb una granota d’obrer, un
barret frigi, amb una senyera a la mà dreta i el puny esquerre alçat.
Símbol de que crida a lluitar contra els facciosos.
La imaginació els porta a crear objectes tan curiosos com aquesta
estatua. Ideada per l’escultor Miquel Paredes.
No li troben nom, i un dia, mentre el representant de la UGT-PSUC al
Comissariat, Emili Granier i Barrera, canta la melodia popular
d’Els tres tambors, a Miravitlles se li ocurreix d’anomenar-lo com el
protagonista de la cançó: El més petit de tots.
2010 - present
2010 - present